Małgorzata Albińska-Frank

Ambeo-asiantuntijakertomukset

Małgorzata Albińska-Frank on puolalainen ääniteknikko ja musiikin tuottaja. Hän on opiskellut musiikin tuotantoa ja äänisuunnittelua Fryderyk Chopinin musiikkiakatemiassa Varsovassa.

Ennakkovaatimuksenani klassisen musiikin äänityksille on se tosiasia, että tila ja musiikki palvelevat yhdessä ja muodostavat yhteisen funktion. Tämä tarkoittaa, että mikä tahansa esitetty musiikki kuuluu väistämättä akustiseen tilaan. Kun äänitetään 3D-muodossa, kaikkien teknologisten mahdollisuuksien avulla, haluaisin asettaa kuulijan tuolille tilaan. Sieltä yleisö aistii musiikkiesityksen Yritän äänityksen aikana tulkita akustisen tilanteen tai dokumentoida sen ja välittää tilanteen kuulijalle. Tämä käsittää sen, että laulaja on korkeammalla kuin piano tai että lyömäsoittimet ovat korkeammalla kuin jouset ja puhallinsoittajat orkesterissa. Konsertissa yleisö aistii tämän alitajuisesti. Se myötävaikuttaa todellisen konsertin kuuntelutilanteen tunnistamiseen. 9.1-kaiuttimien sijoittaminen mahdollistaa tämän äänitilanteen uudelleen luomisen.

„Konsertissa yleisö aistii tämän alitajuisesti. Se myötävaikuttaa todellisen konsertin kuuntelutilanteen tunnistamiseen. “
Malgorzata Albinska

Mutta ei pelkästään sitä. Jos kuulija sijoitetaan enemmän eteen kuin keskelle, hän kuulee suoremman äänen. Jos hän valitsee paikan taaempaa lähempänä kaiuttimia, hän kuulee hajaantuneemmat kentän osat. Joka vastaa konsertin todellisuutta tai musiikkiesitystä tilassa. Joten tavoitteena on luonnollisten olosuhteiden kartoittaminen mikrofonien sijoittamisen avulla. Aseta mikrofonit 3D-äänityksen aikana seuraavasti: 8 mikrofonia suuntaamattomilla suuntauskuvioilla ympäröiville äänille ja tavalliset pää- ja spottimikrofonit, kuten stereoäänityksissä, jossa niiden tyypit ja suuntauskuviot riippuvat äänilähteestä. Asetan mikrofonit ympäröivälle äänelle tavalla, joka vastaa kaiuttimien sijoitusta 3D-äänen luonnissa. Tämä koskee erityisesti mikrofonien sijoittamista pysty- ja vaakatasossa. Tämä tarkoittaa, että sijoitan kolmijalat huoneen neljään kulmaan muusikoiden sijainnista riippuen. Jokaiseen kolmijalkaan kiinnitetty kaksi mikrofoniparia kahdella tasolla. Korkealla tasolla mikrofonin korkeus on vähintään 4 metriä. Mikrofonien etäisyys pysty- ja vaakasuunnassa on määritettävä korvalla ja etäisyys riippuu tilan koosta ja sen kalusteista. Kokemukseni kuitenkin osoittaa, että on parasta toimia vähintään 5 metrin etäisyydellä vaakatasossa ja 1 metrin etäisyydellä pystytasossa todella kiehtovan äänen saavuttamiseksi. Signaalien sisältö ja niiden korrelaatiot ovat merkittävässä roolissa: mikrofonien etäisyys lähteestä (sekä vaaka- että pystysuunnassa), etäisyys taka- ja etuosan välillä, etäisyys vasemman ja oikean puolen välillä. Kaikki riippuu soinnista ja suoran sekä hajaantuneen äänikentän välisestä suhteesta.

Äänilähteen kuvaamisessa työskentelen tavallisesti suuntaamattoman Straus-yhdistelmän ja päämikrofonina toimivan herttasuuntakuvioisen mikrofonin kanssa. Koska toimin ilman keskusta samalla, kun haluan varmistaa lähteiden vakauden, tarvitsen enemmän spottimikrofoneja kuin tavallisesti käyttäisin stereoäänityksiin. 3D-äänityksiin käytän näitä kuitenkin tarkoituksella, jotta saavutan instrumenttien vakauden, soinnin ja muodon jälkituotannossa. Miksaan spotit huolellisesti etualan äänikenttään.

Tietoja Malgorzatasta

Małgorzata Albińska-Frank on puolalainen ääniteknikko ja musiikin tuottaja. Hän on opiskellut musiikin tuotantoa ja äänisuunnittelua Fryderyk Chopinin musiikkiakatemiassa Varsovassa. Lukiosta valmistumisen jälkeen vuonna 1989 hän aloitti uransa freelance-ääniteknikkona, äänitysjohtajana ja musiikin tuottajana – ensin Varsovassa, ja tämän jälkeen Sveitsissä ja Saksassa. Vuodesta 1993 hän on opettanut äänitystekniikoita FHNW-musiikkiakatemiassa Baselissa Sveitsissä, jossa hän myös elää.

Johtuen kiinnostuksestaan klassiseen musiikkiin, akustiikkaan ja instrumenttien akustiseen ääneen, hän on erikoistunut keskiajan sekä klassisen ja nykyaikaisen musiikin äänittämiseen ja tuotantoon. Vuonna 1995 hän avasi oman Arton-äänitysstudion Baselissa.

Hän toimii yhdessä useiden eri musiikkiyritysten palkittujen muusikkojen, merkkien, festivaalien ja radioasemien kanssa '. Osaamisen lisäksi hänen asiakkaansa antavat erityisesti arvoa hänen herkille auditiivisille ominaisuuksilleen, soinnin herkkätunteisuudelle ja äänisuunnittelulle sekä taiteellisille ominaisuuksille.

Hänen äänityksiään luonnehtii korkealuokkainen ääni ja musikaalisuus.

Tietoja Malgorzatasta

Expert stories for loudspeakers

Paul Geluso

Paul Geluso has been credited as mix engineer, mastering engineer, producer, and musician on hundreds of music and film titles. As composer and sound designer, his work has been exhibited internationally receiving support from the New York State Council for the Arts and Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is a Polish sound engineer and music producer. She studied music production and sound design at the Fryderyk Chopin music academy in Warsaw. After graduating from high school in 1989, she began her career as a freelance sound engineer, recording manager and music producer – first in Warsaw, then in Switzerland and Germany. Since 1993, she has been teaching recording techniques at the FHNW Academy of Music in Basel, Switzerland, where she also lives.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is still young but he has already been doing sound for more than half of his life. After a career start where he teams up with the rising stars of Parisian free jazz and notably records Akosh.S Unit, he decides to enlarge his horizons by taking charge of the monitor mixes on the tours of Mireille Mathieu and Juliette Greco. He thus develops a certain quality for adaptability.

Dan Shores

3 time GRAMMY® Nominee Daniel Shores started his professional career with Sono Luminus, first as an assistant engineer, then engineer, then head of the Sono Luminus record label. Now with changes in company structure Daniel is back to doing what he loves best exclusively – engineering. Daniel’s focus for years has been his love of sound and aim to create the most pristine recordings of music possible giving the end listener the most engaging interaction with the music.

György Mohai

György Mohai is a Sound Engineer, Mixing Engineer and Sound Designer based in Budapest, Hungary. He is a key member of the young Hungarian sound engineer generation. He was engaged in music studies from his early childhood and attended the Jazz Vocals Faculty of the Kőbánya Conservatory, secondary-educational home for many famous Hungarian musicians. In 2010 he acquired a Sound Director BA degree at the University of Theatre and Film Arts, where he has often returned since then to hold lectures.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz, is a sound engineer and producer of acoustic music in the radio, television and recording industries. Her recordings have received multiple German and international nominations and awards. Her recordings have received two Echo Klassik Awards, Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, a Grammy Nomination and many others.

Sign up for the newsletter and join the AMBEO Community

If you have any feedback or comment on AMBEO Music Blueprints, or want to share your experience and be featured in an Expert Story, please contact us.

*The marked fields are mandatory

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription