Aziz Berk Erten

Ambeo-asiantuntijakertomukset

Aziz Berk Erten on Istanbulissa toimiva ääniteknikko, joka on erikoistunut live- ja studiotyöhön. Hän on äänittänyt, miksannut ja matkustanut useiden parhaiden turkkilaisten artistien kanssa.

Olin utelias käyttämään 3D-äänitystekniikoita tilanteessa, jossa oli mukana äänekäs äänentoistojärjestelmä. Onnekseni minulla oli täydellinen mahdollisuus testata tätä omakohtaisesti. Turkkilainen vaihtoehtorock-yhtye YOKS, jonka uuden albumin äänitin kesällä, järjesti albumin julkaisukonsertin yhdessä mukavimmista tiloista Istanbulissa. Sain mahdollisuuden äänittää keikan kaikilla lähimikrofoneilla keinopään lisäksi. Miksasin myös etupään ja monitorikaiuttimet, jotta pystyin hallitsemaan täydellisesti teknisiä ja taiteellisia näkökohtia ääneen liittyen.

„Keinopään kanssa oli mukava työskennellä ja jälkituotannon aikana pystyin kuulemaan eron 3d-syvyydessä. “
Aziz Berk Erten

Soundcheckiin ja asetteluun oli Käytettävissä koko päivä ja aloitin bändin setin äänittämisen. Asetin keinopään eri etäisyyksille lavasta ja äänitin äänentoistojärjestelmä päällä ja pois päältä. Ajatuksena oli mahdollisimman suuri vaihtelu, jotta näkisin selvästi jälkeenpäin, että mikä toimi ja mikä ei. Keikan aikana asetin KU100:n etupään paikalle, jotta saisin tasapainoisen äänen äänentoistojärjestelmästä. Keinopään kanssa oli mukavaa työskennellä ja jälkituotannon aikana pystyin kuulemaan eron sen miksaukseen tuomassa 3D-syvyydessä ja realismissa, ja tätä vaikutelmaa olisi mahdotonta luoda erillisillä mikrofonipareilla, joilla myös äänitin vertailun vuoksi.

Koska keinopää oli etupään paikalla, yksi miksaustyönkulun päätös oli KU100-signaalien yhdistäminen lähimikrofoneihin sen sijaan, että lähimikrofonit yhdistetään SISÄÄN KU100-äänitykseen, joka olisi sopivampi tapa, jos keinopäätä käytetään akustisten instrumenttien äänittämiseen. Tulin myös siihen tulokseen, että tämä lähestymistapa tekee mono-binauraalinen-liitännäisten käyttämisestä tarpeetonta lähimikrofoneille, koska keinopään signaali suunnattujen mikrofonien PÄÄLLÄ luo kolmiulotteisen vaikutelman täydellisesti. Koska olen käyttänyt keinopäätä ja nähnyt sen toiminnassa, voin selvästi sanoa, että se on edelleen erittäin toteuttamiskelpoinen instrumentti esitysten tallentamiseen ja toimittamiseen, kun äänentoistojärjestelmä on käytössä.

Tietoja Azizista

Aziz Berk Erten on Istanbulissa toimiva ääniteknikko, joka on erikoistunut live- ja studiotyöhön. Hän on äänittänyt, miksannut ja matkustanut useiden parhaiden turkkilaisten artistien kanssa. Hänen studiotyönsä, jolla on yhteensä kymmeniä miljoonia Youtube-katselukertoja, sisältää Turkin vuoden 2010 Eurovision-kappaleen, joka sijoittui samana vuonna toiseksi. Hänellä on elokuvatuotannon alempi korkeakoulututkinto ja ääniteknikon diplomi. Hän on tavoitettavissa tältä verkkosivustolta http://www.azizberk.com

Tietoja Azizista

Asiantuntijatarinat binauraalisesta äänestä

Radio France

Radio France on vuonna 1975 perustettu kansallinen julkinen radio. Kyseessä on Ranskan johtava radioyhtiö, jolla on päivittäin yli 13,5 miljoonaa kuulijaa.

Aziz Berk Erten

Aziz Berk Erten on Istanbulissa toimiva ääniteknikko, joka on erikoistunut live- ja studiotyöhön. Hän on äänittänyt, miksannut ja matkustanut useiden parhaiden turkkilaisten artistien kanssa.

Phonomatik Lab

Phonomatik lab syntyi itseoppineen fonometrian asiantuntijan Erik Satien yksinkertaisesta ajatuksesta: “ millä tahansa välineellä olevan musiikin suojelemisesta”. Tämän unelman toteuttamiseksi käytämme binauraalista teknologiaa ja tarjoamme äänitykset käytettäviksi Music Inside Recordsilla.

Gareth Fry

Gareth Fry is an award winning sound designer whose work includes Harry Potter and the Cursed Child, The Encounter and the Opening Ceremony of the 2012 Olympic Games. He has also created binaural and ambisonic exhibitions and VR experiences for a variety of exhibitions and campaigns.

Pascal Rueff

Pascal Rueff is a director, poet and 3D sound engineer. For the past 15 years, he has been dealing with all aspects of binaural production. He has produced several series on World War II, the Illuminations by Rimbaud, and Chernobyl in collaboration with scientists, artists and technicians.

Paulo Castanheiro

Paulo Castanheiro is a sound designer at Media Capital Radios in Portugal, a podcasts producer responsible for the audio contents at iNOVA Media Lab and an applied research lab at NOVA University of Lisbon.

Sign up for the newsletter and join the AMBEO Community

If you have any feedback or comment on AMBEO Music Blueprints, or want to share your experience and be featured in an Expert Story, please contact us.

*The marked fields are mandatory

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription